home
Nazad
 
 

Kako hraniti decu na plaži

 
  PRIM. DR SCI MED. JASMINKA KOMNENOVIĆ, PEDIJATAR-NUTRICIONISTA

Boravak na moru podrazumeva češće obroke napolju, na plaži, pa ishranu treba prilagoditi takvim uslovima. S obzirom da je letnja ishrana mnogo jednostavnija, to neće biti teško.

Visoke temperature i promenjen ritam spavanja smanjuju potrebu za kalorijama, ali se to često "nadoknađuje" preteranim unosom sokova i sladoleda. I to na štetu redovnih obroka. Pošto borave u uslovima visoke temperature, deci je potrebno više vode. Međutim, ako su sklona uzimanju sokova, treba ih razblaživati, jer pojedini sokovi sadrže veliku količinu sorbitola - koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju (proliv). Gazirani napici sadrže veliku količinu šećera, izazivaju dehidrataciju i smanjuju apetit, a to znači manje konzumiranja kvalitetnije hrane. 

Mamino mleko 

Najjednostavnije je sa bebom koja sisa. Dojite je češće, ali je i ponudite vodom, jer će to pomoći njenoj dobroj hidraciji. Majke koje doje, takođe moraju da se dobro hidriraju. Poželjno je da uzimaju kvalitetne užine u vidu svežeg i suvog voća. 

Ponesite nekoliko bočica sa vodom - svakako koristite flaširanu vodu. Izmlazano mleko odmah stavite u bočice, dobro ih zatvorite i stavite u frižider. Ako mleko nosite na plažu, stavite ga u rashladnu kesu ili termos. 

Mlečna formula 

Ako se beba hrani formulom, pre nego što pođete na plažu spremite formulu i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Ako je negde zagrevate, učinite to neposredno pre hranjenja. Takođe, možete odvojeno da ponesete vodu i prah za formulu i napravite obrok na plaži. Nekoj odojčadi u toplim letnjim mesecima više prija hladnija formula, ali nikad ispod sobne temperature. Takođe, možete da ponesete sterilnu vodu za pravljenje formule, ili toplu vodu u termosu. 

Unapred pripremljen obrok 

Spremljenu hranu za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Ukoliko na plažu idete kolima, nađite mu mesto u najhladnijem delu auta. U suprotnom, neka stoji u hladu. Planiraje obrok u okviru dva sata. Na plaži pronađite senovito, mirno mesto, kako bi beba mogla na miru da uzme obrok. 

Već spremljena hrana za bebe, kao cerealije ili mleko, ili sveže isceđeni sokovi - treba da se odmah pojedu i popiju. Držanje hrane na visokoj temperaturi može za par sati da izazove gastrične smetnje, povraćanje i proliv. 

Ostatak mleka ili formule obavezno bacite, jer klice iz bebinih usta mogu da dođu u kontakt sa ostatkom. Ni stavljanje u frižider ne smanjuje rizik od kontaminacije. 

Hranljive užine 

Starijoj deci, koja više vole da jedu ujutru i uveče kada je temperatura niža, trebalo bi ponuditi obilniji doručak, a za ručak dati sendviče i salatu. Hladna hrana je isto hranljiva kao i topla. Živina, meso, sir, riba… dobar su izvor proteina i zadovoljiće sve nutritivne zahteve. Zato obezbedite više hranljivih užina u vidu malih obroka (sendviči sa ćuretinom, piletinom, sirom, salata, jogurt, češće konzumiranje malih količina svežeg voća).
Užine tokom dana provedenog na plaži mogu da budu: banane, sokovi, keks. 

Unos tečnosti 

Ne zaboravite da dete često ponudite vodom - svakog sata, kada je budno. 

Izbegavajte sokove sa velikom količinom sorbitola, koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju, jer višak fruktoze fermentiše u debelom crevu. Nezreli gastrointestinalni sistem odojčadi i male dece čini da više neapsorbovanog šećera stigne u debelo crevo, gde fermentiše, pa deca imaju gasove i proliv zbog ekscesne količine soka. Takve sokove razblažite vodom ili ponudite voće umesto njega. 

- izvor:B92.net


 
Copyright  © 2013-2023. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac