home  
Nazad  
 
 
  Hand, foot and mouth disease ( Bolest ruku, stopala i usta )  
 
 
 • Koji virusi izazivaju ovu bolest?

Bolest uzrokuju virusi iz porodice Enterovirusa najčešće Koksaki (Coxackie) grupe A16 ( taj virus NEMA veze sa srcem! ) i Enterovirus tip 71.

Mala deca, obično u prvih pet godina imaju navjeći rizik od oboljevanja, naročito ako borave u vrtićima i školama, jer se u ovim ustanovama bolest veoma brzo širi. Deca obično izgrade imunitet nakon izlaganja virusima, tako da se ova bolest retko viđa posle 10-e godine. Ipak mogući su veoma retki slučajevi ove bolesti i kod starije dece i odraslih, naročito sa oslabljenim imunim sistemom. Ponovno oboljevanje nije uobičajeno.

 • Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom, prljavim rukama, stolicom, pljuvačkom i respiratornim sekretom obolele osobe. Takođe se prenosi i preko kontaminiranih površina, igračaka i sl. Zbog toga je veoma važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Inkubacija je kratka – potrebno je samo nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma.

"mini epidemije" su uobičajene  u vrtićima.

 • Da li postoji sezona kad je ova bolest česta kod dece ?

Kao svi crevni virusi i ovi vole toplije dane, pa ih ima tokom leta ali i u lepim jesenjim danima. Ipak, mogu se javiti bilo kada u toku godine.

 • Kako izgleda bolesno dete?

Počne sa temperaturicom, a onda se javi bol u grlu od koga dete postane nervozno. Zatim se javlja specifičan osip – prvo se vide crvene tačkice, pa "plikčići" koji nisu veći od nekoliko milimetara, koji postanu "rupice" (ulceracije) koje se za par dana ljuspaju. Ovo ponekad ružno izgleda, ali je bezopasno i nema potrebe da se maže bilo čime. Posle sedam do deset dana ovo obično nestane (retko traje duže).

Osip se uvek vidi na rukama i stopalima, ali se može javiti oko kolena i laktova, kao i na guzi i genitalnom predelu kože.

Slične promene se vide u grlu i ustima, a afte su čest pratilac ove bolesti

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Jednostavno – pedijatar postavlja dijagnozu na osnovu pregleda i kliničke slike, a nisu potrebne bilo kakve dodatne analize.

 • Koliko dugo je dete "zarazno"?

Dete je obično najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti. Ipak, virus se nedeljema izlučuje stolicom, pa je važno da se izbegne kontakt deteta sa stolicom i tako širenje bolesti.

 • Ima li komplikacija?

Komplikacije su IZUZETNO retke – skoro sva deca se u potpunosti oporave.

Ono što može biti problem je nedovoljan unos tečnosti zbog bola u ustima i izbegavanja jela i pića. To se može desiti kod beba koje koriste flašicu, pa je bolan svaki kontakt sa ustima. I ovo se srećom retko dešava.

 • Kako se leči?

Za ovu grupu virusa (kao i za većinu drugih) NEMA leka koji bi ih efikano eliminisao. Zato je važno:

 1. Pomoći detetu da se izbori i pobedi virus
 2. Izbegavati toplu, "krupnu", kiselu hranu i sokove
 3. Dati hladne napitke da se ublaži neprijatan bol u grlu i ustima
 4. Terapija bola je važna pa detetu treba davati paracetamol ili ibuprofen po potrebi
 5. Sprovođenje higijenskih mera, prvenstveno pranja ruku.
 • Šta da se radi sa aftama?

Pored nabrojanih mera pomoći Solcoseryl pasta je odličan izbor!

Ova pasta je veoma efikasan "pomagač" u lečenju različitih problem u ustma, pa zaista može pomoći u ubrzanju izlečenja afti. Radi se o jedinstvenoj mešavini korisnih supstanci koje pomažu regeneraciju ("zaceljivanju") tkiva, ubrzavaju dotok krvi u "ranjene" delove sluznice usta, ali se pokazalo da sprečavaju širenje procesa koji uzrokuju oboljenje.

Preparat je potpuno prirodan, dobijen je posebnim procesom prečišćavanja teleće krvi, tako da je prečišćen od svih potencijalno štetnih materija, a u hemodijalizatu su sačuvani korisni sastojci.

U Solcoseryl pasti se nalazi lokalni anestetik (polidokanol) koji brzo umiruje bol, tako da dolazi do olakšanja, a samim tim i boljeg raspoloženja.

Ranije se se ovaj preparat nije primenjivao kod dece, ali je registrovan za primenu kod dece starije od dve godine, jer se pokazalo da ima odlične rezultate, sa veoma malo neželjenih efekata (koji su blagi i prolazni, čak i kada se dese)

Pored ovoga za promene na sluzokoži usne duplje može se koristiti i Tantum verde sprej, Apis gola i slični preparati i gelovi (npr.Gengigel, Calgel i sl.)

- izvor: www.mojpedijatar.co.rs, healthline.com


   
Copyright  © 2013-2023. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac