home  
 
 
 
  PETA OSIPNA BOLEST (Erythema infectiosum)  
 
 
 

Peta bolest je blaga virusna infekcija . To je peta najčešća virusna osipna bolest u dečijem uzrastu, po čemu je i dobila ime.
Uzročnik bolesti je Parvovirus B19.
Može se javiti sporadično ili epidemijski.
Najčešće oboljevaju deca uzrasta 3-14 godina, ali mogu se razboleti i odrasli.

Inkubacija
4-20 dana. Osoba najčešće oboli u roku od 14 dana nakon što se zarazi parvovirusom B19.

Znaci i simptomi
Simptomi bolesti su obično blagi. Najčešće se javlja osip i crvenilo prvo na licu. Obrazi izgledaju kao „ošamareni“. Osip se može širiti nekoliko dana kasnije i po grudima, leđima, zadnjici, rukama i nogama. Može da bude praćen svrabom, posebno na tabanima. Može biti različitog intenziteta i obično nestaje za sedam do deset dana, ali može nastajati i  prolaziti nekoliko nedelja.
Ređe se javljaju povišena temperatura, glavobolja i curenje iz nosa.
Osobe s petom bolešću takođe mogu imati bol i otok zglobova ( sindrom poliartropatije). Ovi simptomi češće se javljaju kod odraslih nego kod dece.Oboleli odrasli mogu imati samo bolne zglobove, obično u šakama, stopalima ili kolenima i bez drugih simptoma. Bol u zglobovima obično traje 1 do 3 nedelje, ali može trajati mesecima ili duže. Obično prođe bez ikakvih dugoročnih problema.
Više od 25% zaraženih nema nikakve simptome.

Komplikacije
Peta bolest je obično blaga za zdravu decu i odrasle, ali kao i kod većine zaraznih bolesti i ovde su moguće komplikacije koje se mogu javiti kod osoba sa hroničnim bolestima i onih sa oslabljenim imunim sistemom (osobe obolele od malignih bolesti, sa transplantiranim organima, HIV pozitivne osobe) kao i kod trudnica. Od komplikacija se može javiti hronična anemija (hemolizna anemija-malokrvnost zbog razaranja eritrocita). Trudnica može preneti infekciju na plod kod koga se može razviti anemija, a ako je do infekcije došlo u prvoj polovini trudnoće može doći i do pobačaja, što se ređe dešava.

Širenje infekcije
Parvovirus B19 širi se kapljičnim putem, preko respiratorng sekreta ( pljuvačke, ispljuvka, nazalne sluzi), kada zaražena osoba kašlje ili kija direktno ili preko kontaminirnih predmeta, ruku... Osoba je najzaraznija nekoliko dana pre pojave osipa ili drugih simptoma. Nakon što se pojavi osip, opada zaraznost. Osobe sa petom bolešću koje imaju oslabljen imuni sistem mogu biti zarazne duže vreme. Parvovirus B19 se takođe može širiti krvlju ili krvnim proizvodima. Trudnica koja je zaražena parvovirusom B19 može preneti virus na svoju bebu.

Dijagnoza
Bolest se najčešće dijagnostikuje na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka. Konačna dijagnoza postavlja se dokazivanjem antitela na parvovirus B19 ili na njegov DNA.

Lečenje
Peta bolest je blaga virusna infekcija koja prolazi sama od sebe. Deca i odrasli koji su inače zdravi obično se potpuno oporave. Lečenje najčešće nije potrebno ili podrazumeva samo simptomatsku terapiju kao što je npr Ibuprofen u slučaju bolova i oticanja zglobova ili temperature.

Imunitet
Nakon prebolovane pete bolesti, razvija se trajan imunitet koji štiti od infekcije parvovirusom B19 tokom života.
Verovatnoćat da se netko zarazi u bliskom kontaktu u porodici, školi, vrtiću je 10-60%. Oko 90% odraslih bilo je u kontaktu s parvovirusom i ima zaštitna antitela.

Prevencija
Ne postoji vakcina ili lek koji može sprečiti infekciju parvovirusom B19. Verovatnoća zaražavanja i širenja uzročnika pete bolesti se može smanjiti: čestim pranjem ruku, najmanje 20 sekundi, sapunom i vodom; pokrivanjem usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja; izbegavanjem dodirivanja očiju, nosa ili usta; izbegavanjem bliskog kontakta sa bolesnim osobama; ostajanjem kod kuće kod pojave simptoma bolesti.
Nakon pojavljivanja osipa, opada zaraznost. Obično je sigurno da se osoba vrati na posao ili da se dete vrati u školu ili vrtić, te nije potrebna duža izolacija obolelog.


dr Jelena Šarac spec.pedijatrije

- Izvor: CDC

 
 

 


 
Copyright  © 2013-2023. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac