home  
Nazad  
 
 
 

Bolest mačijeg ogreba (Cat scratch disease)

 

Bolest mačijeg ogreba je bakterijska infekcija koju prenose mačke.
Bolest izaziva bakterija  Bartonella henselae. Oko 40% svih mačaka prenose B. henselae u nekom periodu svog života, iako većina zaraženih mačaka ne pokazuje nikakve znake bolesti. Mačići mlađi od godinu dana su najčešće inficirani B. henselae i češće prenose bakterije na ljude, jer više grizu i grebu dok se igraju i uče kako da napadaju plen.

Kako se mačke i ljudi inficiraju

Mačke se inficiraju preko ujeda buva ili ako sa buva i izmeta buva bakterije dospeju u njihove rane. Češanjem i ugrizanjem mačaka koje imaju zaražene buve one pokupe sa buva Bartonellu pod noktima i među zubima. Mačke se mogu inficirati i kada se bore sa drugim inficiranim mačkama.
Bolest se širi kada zaražena mačka liže nečiju otvorenu ranu, ugrize ili ogrebe osobu dovoljno duboko da ošteti površinu kože , ali može se širiti i ujedom buva.

Simptomi

Oko 3 do 14 dana nakon oštećenja kože može se javiti blaga infekcija na mestu ujeda ili ogreba. Mogu se videti kožne promene u vidu papula ili pustula. Inficirana regija može da postane otečena, crvena , izdignuta iznad nivoa kože, može biti i zagnojena. Zahvaćena regija može biti topla i bolna na dodir. Od opštih simptoma javljaju se slabost, malaksalost, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima, stomaku i oslabljen apetit. Kasnije , 1-3 nedelje nakon inokulacije, limfni čvorovi koji su najbliži mestu ogreba postaju otečeni, osetljivi i bolni. Obično je uvećanje limfnih čvorova jednostrano, najčešće na rukama, vratu, donjoj vilici, ali može biti iza uva ili u preponi, zavisno od mesta povrede. Nekad simptomi mogu da se jave i do dva meseca nakon kontakta sa mačkom, što otežava dijagnostiku.

Komplikacije

Kod ljudi: Bolest mačijeg ogreba može da izazove ozbiljne komplikacije, na sreću ne tako često. Infekcija može da zahvati mozak, srce, oči ili druge unutrašnje organe (encefalopatija, neuroretinitis, endokarditis, osteomijelitis, granulomatozni konjuktivitis i dr.). Teže komplikacije se obično mogu javiti kod dece mlađe od 5 godina ili oraslih i dece sa oslabljenim imunim sistemom. Endokarditis povezan sa infekcijom Bartonellom ima visoku smrtnost.
Kod mačaka: Većina mačaka inficiranih  B. henselae nemaju nikakve znake bolesti, ali u nekim slučajevima infekcija može da izazove zapaljenje srčanog mišića dovodeći do ozbiljnog stanja kod mačke. Infekcja može da zahvati i usta, urinarni sistem ili oči. Veterinar može pronaći da su i neki drugi organi kod mačke oboleli.

Dijagnostika i testovi

Ako imate uvećene limfne čvorove i ogrebotinu ili ujed mačke, vaš lekar može da posumnja na bolest mačijeg ogreba na osnovu anamnestičkih podataka i fizikalnog pregleda, kojim se takođe može otkriti i uvećana slezina. Bolest se obično teško dijagnostikuje jer su svi simptomi koji se javljaju nespecifični i mogu biti prisutni kod mnogih oboljenja. Uzročnik se obično ne dokazuje rutinski u krvi, osim kod težih slučajeva bolesti ili komplikacija ako lekar na osnovu simptoma sumnja da se radi o bolesti mačijeg ogreba te traži test na Bartonelu henselae u krvi (IFA test).

Lečenje

Obično nije potreban nikakav tretman kod osoba sa zdravim imunim sistemom, jer bolest spontano prolazi za najviše mesec dana, mada se blago uvećani limfni čvorovi mogu održavati mesecima nakon infekcije. U pojedinim slučajevima potrebna je antibiotska terapija najčešće azitromicinom, mada se mogu koristi i drugi antibiotici.

PREVENCIJA

Kod ljudi:

 • Mačije ugrize i ogrebotine uvek treba dobro oprati sapunom i tekućom vodom.
 • Uvek treba dobro oprati ruke sapunom i tekućom vodom nakon igranja sa mačkom, naročito ako živite sa malom decom ili osobama sa oslabljenim imunim sistemom.
 • Ako žele mačku, osobe sa slabijim imunim sistemom treba da usvoje mačku stariju od godinu dana .
 • Nemojte grubo da se igrate sa svojim ljubimcem jer vas može ugristi ili ogrebati.
 • Nemojte dozvoliti mački da vam liže otvorene rane.
 • Nemojte da dirate divlje i ulične mačke.

Kod mačaka:

 • Redovno secite nokte mačkama.
 • Koristite različite proizvode protiv buva koje je odobrio veterinar.
 • Pregledajte mačke da li imaju buve, možete koristii i češalj za buve.
 • Kontrolišite pojavu buva u kući (redovno usisavajte, ako treba pozovite službu dezinsekcije)
 • Redovno vodite mačke na veterinarski pregled.
 • Držite mačke u zatvorenom (tako kontrolište izloženost buvama i sprečavate napade na vašeg ljubimca od strane uličnih, potencijalno inficiranih mačaka)

 

- Izvor: Center for disease control and prevention (CDC)

 

 
   
Copyright  © 2013-2023. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac